På atv'n!

onsdag 9. oktober 2013

Henriette Schønberg Erken

Egentlig het hun Maren Caroline Henriette Schønberg og ble født i Kristiania 6. november 1866. Nylig kom Maria Reinertsen ut med en bok om henne, "Henriette Schønberg Erken : en norgeshistorie sett fra kjøkkenbenken".
 
 
Boka gir et spennende bilde av kvinners liv på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet, det er nesten så jeg får lyst til å lese både Camilla Collet, Jonas Lie og Amalie Skram! Det fortelles blant annet om hvordan middel- og overklassekvinner måtte begynnte å lage maten og stelle huset selv ettersom det ble mer attraktivt for unge jenter å jobbe i fabrikk fremfor å være hushjelp eller tjenestepke. Og da Henriette trakk frem det økonomiske aspektet med å utnytte maten så godt som mulig ble det faktisk status å være en skikkelig husmor!
 
Henriette selv var en av 6 søstre og ble gift først i en alder av 35 år med rittmester Josef Leonard Erken, dette var veldig sent til den tiden å være. Ektemannen var forøvrig 49 år han også, så ingen av dem var direkte purunge kan man trygt si.
 
Jeg har kommet til kapittel 5 og gleder meg til resten av boka!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar