Ut på tur - aldri sur!

Ut på tur - aldri sur!

onsdag 4. mars 2015

De som ikke finnes

Nok en lunsj-bok unnagjort. Denne gangen "De som ikke finnes" av Simon Stranger (Cappelen Damm 2014). Boka er nominert til Ungdommens kritikerpris 2015 og jeg må si at jeg synes den absolutt hører hjemme der!

Den handler om Emilie som bor i Oslo med mor, far og lillebror. En natt våkner hun av at det banker på vinduet og utenfor står Samuel. Samuel som hun møtte på Gran Canaria 3 år tidligere da han drev i land på stranden som båtflyktning fra Vest-Afrika.

Vi får ikke høre bare litt om Emilie, men vi får vite hele historien til Samuel og den er ikke noen lystelig lesing. Han dro hjemmefra for å tjene penger til familien, ble tatt av politiet på Gran Canaria og sendt tilbake. Stakk av og endte på en kakaoplantasje der en av de ansvarlige, Baba, krever sitt til gjengjeld for at guttene får jobbe hos ham.

Samuel og Amadou rømmer under dramatiske omstendigheter og ender opp i Amsterdam hvor de kommer fra hverandre og Samuel kommer til å huske lappen Emilie hadde gitt ham. Lappen med adressen hennes, den har han hatt i bukselomma i 3 år.

Men kan Samuel klare seg i Oslo? Kan Emilie hjelpe ham?


Boka er spennende, godt skrevet og har et lett språk - anbefales til ungdom fra ungdomsskole til og med videregående etter min mening.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar